Vécsei István Martonyi község polgármestere meghívására a településre látogatott a BAZ megyei cigányvajda Lakatos Attila

2009. október 15-én Vécsei István Martonyi község polgármestere meghívására a településre látogatott a BAZ megyei cigányvajda Lakatos Attila.

A fórumon főleg a település cigány származású lakosai vettek részt, több mint százan. Lakatos Attila a jelen lévőknek a cigányság mai helyzetéről beszélt, majd felhívta a figyelmet arra, hogy a cigány származású emberek, ne csak a jogaikat ismerjék, hanem a kötelességeiket is. Amint elmondta, a cigányságnak most mindent el kell követnie annak érdekében, hogy az emberekben kialakult rossz véleményt, előítéletet megváltoztassák, és ez csak tisztességes munkával, tanulással és viselkedéssel érhető el.

Többek közt beszélt arról, hogy a szülő felügyeletet, otthon kell gyakorolni és nem az iskolában. Otthon kell többször a gyermeket számon kérni a napi feladatokról és szigorúan megkövetelni, hogy járjanak iskolában, mert a jövő építése tanulás nélkül nem létezik.

Óvva intett mindenkit attól, hogy bűnöző életvitelt folytassanak, mert annak a vége a börtön lesz, elmondta így is nagyon sok cigányszármazású ember van fogva, ami nem jó a családoknak és nem jó a tisztességes cigányoknak, hiszen egy megítélés alá veszik az emberek a cigányokat. Kérte, hogy kerüljék a testi épség elleni támadásokat és a vagyoni jellegű bűncselekményeket, még akkor, ha úgy látszik nincs más megoldás.

Kérte figyeljenek egymásra és tartsák vissza azokat az embereket, akik a törvényeket nem akarják tisztelni.

A jövőre nézve feladatának tekinti olyan hiteles cigányvezetők pozícióba való állítását, akik a cigányság helyzetét reálisan látják és cselekedetük is a cigányság és nem a saját érdekükben történik.

Megbiztatta a jelenlévőket, hogy a jövő évben olyan pályázatok beadását tervezik, amelyek munkát biztosítanak a cigányoknak. A településen, Martonyiban végzett munkát megköszönve vastaps közepette távozott a fórumról és közben ígéretet tett arra, hogy saját költségén egy buszt biztosít az önkormányzat részére, amivel a jól dolgozók jutalma egy Szlovákiai kirándulás lesz, ahol bár a határ csak 40 km-re van még sokan nem jártak.