Budapesti Szikla

2012.szeptember 12-én a Budapesti Szikla templomban jártunk. Mint ismeretes Martonyi község tagja a Pálosok Baráti körének. Felkérés érkezett Bátor Botond Pálos Rend Tartományfőnökétől, hogy mutassuk be Martonyi települést ahol egy Pálos templom és kolostor található. Erre az alkalomra készítettünk egy köszöntőt, melyet majd az alábbiakban olvashatnak. Valamint egy képes bemutatót melyet a templomban mutattunk be.A bemutatóra 8 főből álló küldöttség indult Martonyiból. Osztatlan sikert arattunk és mindenki nagy elismeréssel fogadta a látottakat.

Ugyancsak ilyen meghívásnak tettünk eleget Pécs városában 2012.szeptember 14-én ahol a Pálosok templomában járt küldöttségünk. Az elismerés és a siker kis falunkról itt is osztatlan volt.

Tisztelt Tartományfőnök Úr! Szeretett keresztény testvéreink!

Örömmel fogadtuk a felkérést még a kora tavasszal, hogy itt a Budapesti Szikla templomban mutassuk be Martonyi települést melynek határában egy középkori pálos kolostor romja található. A Háromhegyi monostor és templom. Ez egy lehetőség a kis falunk számára, hogy az ország fővárosában az itt megjelentek tudomást szerezzenek rólunk, betekintést nyerjenek a környezetünkbe, a mindennapi életünkbe. Amikor megkérdeztem, hogy a bemutató mennyi ideig tartson és azt mondták az illetékesek, hogy legalább 15-20 percig. Eszembe jutott Petőfi Sándor Füstbe ment terv című verse. Aki ugye azt mondja egyik sorában „egész úton hazafelé azon gondolkodám miként fogom szólítani rég nem látott anyám” Én meg azon, mit is fogok én itt előadni ennyi időn keresztül, ami Önöket is érdekli. Mit tud a mi kis falunk érdekeset mutatni Önöknek Budapest után, amely Európa egyik legszebb fővárosa. Aztán amikor elkezdtem az anyagot gyűjteni, Petőfi még mindig velem volt és „jutott eszembe számtalan szebbnél szebb gondolat” és igazából nem tudtam a sok gondolatot miként mutassam be.. Minél jobban belelendültem annál jobban vissza kellett fognom magamat, hogy megpróbáljam a részletektől megkímélni Önöket. De számunkra ott, vidéken, minden részlet fontos, minden a szívünkben él.

Nem titkolt szándékom, hogy nem csak be akarom mutatni Martonyi települést Önöknek, hanem szeretném felkelteni az érdeklődésüket oly mértékben, hogy ellenállhatatlan vágyat érezzenek arra, ezt az életben is látni kell. És amint idejük engedi, igyekeznek felkeresni falunkat és természetesen a Pálos szerzetesek középkori lakhelyét.

Nem fogják megbánni! Ott minden kő egy múltat jelent és minden kőnek van múltja. Amikor ott vagyok és végig nézek, a falakon az jut eszembe, hogy e kövek mindegyikét egy ember valamikor a múltban megfogta és odahelyezte ahol annak lennie kellet. Erő, akarat, kitartás és hit emelte a falakat. Ezek a kövek, ott „élték” havas, napos, ködös, esős napjaikat és mennyi mindent tudnának mesélni nekünk a régmúlt időkről, emberekről. A pálosok békés életéről, szeretetükről önfeláldozó mindennapjaikról. Azokról az emberekről, akik regulájuk szellemiségével bejárták közép-Európa tájait és népeik között hirdették terjesztették azt. Sajnos a kövek nem tudnak beszélni.

De tudunk mi, a mi kis küldöttségünk, amely a faluból a Borsod megyei Martonyiból érkezett, hogy elmondjuk Önöknek, igyekszünk a pálosok szellemiségének megfelelni, hoztuk hitünket, reményeinket az otthon maradtak nevében is. És hogy távozásunk ne legyen csak múló emlék, hoztunk magunkkal Martonyiban sült pogácsát és a környékünkön érlelt bort. És hoztunk még követ is, amely valamikor a Háromhegyi monostor és templom egyik fontos eleme volt, és büszkén tartotta sokadmagával annak tetejét és töltötte ki falait. Sajnos most a kolostor mellett várja haszontalanul jobb sorsra érdemes társaival együtt, hogy visszakerüljenek régi méltó helyükre. Ez az egy kő legyen a többinek a követe és jusson róla eszébe Önöknek Vass Albert egyik legszebb… Az üzenet haza című versének a sorai. Ebben a néhány sorban a csillagok akár a pálos szerzetesek is lehetnek.

„Valahol fönt a magos ég alatt

Mozdulnak már lassan a csillagok

s a víz szalad és csak a kő marad,

a kő marad.”

Kérem Tartományfőnök Urat, hogy őrizzék ezt a „kis” öklömnyi követ érdemeinek megfelelően, és ha Jó Isten is úgy akarja jusson vissza Martonyiba, ha már az újjáépítéshez csak Ő hiányzik!

Hiszen egy a célunk:

„Kezet nyújtunk egymásnak és megyünk

és leszünk Egy Cél és Egy Akarat:

a víz szalad, de a kő marad,

a kő marad.”

A Budapesti Szikla templom küldöttei

A Pécsi Pálos templom küldöttei

A képes bemutató itt tekinthető meg !

http://www.youtube.com/watch?v=wzWi44aQy4Q&feature=youtu.be

Július 16-án, vagy az azt követő vasárnapon tartják a Kármelhegyi Boldogasszony búcsút minden évben Martonyiban. Így volt ez most is 2012.július 22-én. Pillanatképek láthatóak az alábbi linkeken !

Itt és Itt !