Kirándulás Zakopane és környékén

Településünk lakóinak egy része augusztus 12 – 14-ig Lengyelország néhány nevezetességével ismerkedett. Elindulást követően a szomszédos Szlovákiában a Dobsinai jégbarlang belsejét tekintették, meg, majd a Dedinky tó partján töltöttek néhány percet.

Zakopane Gubalowka hegyén volt a szálláshely és a gyönyörű kilátás a Tátra kimagasló csúcsaira.

Krakkó nevezettességei a Wawel királyi palota és környéke lenyűgözte a résztvevőket. Báthory István sírjánál a waweli székesegyház kriptájában elénekelték a magyar himnuszt

Krakkó főtere és templomainak látványa és a város tisztasága sokáig emlékezetessé teszi a kirándulást. A hejnal dallama örökké visszhangzik majd a fülekben.

Történelmi helyen Auschwitz és a Birkenau haláltáborokban tették még emlékezetesebbé a kirándulást. A sok kínt, bánatot megélt és tragikus halált halt emberek szenvedéseinek helyszínén csendben és megdöbbenve szembesültek a történelmi valósággal.

Az utolsó napon Zakopane piacán ámulhattak és vásárolhattak ajándéktárgyakat majd a lanovkát tették próbára amely felvitte az utasokat a Gubalowka tetejére egy hideg italra, és a  kitűnő hangulatú környezetbe.

Hazafelé a szlovákiai Magas-Tátra Csorba tava volt a végcél.

Reméljük sokáig lesz emlékezetes a kirándulás, melyet a Martonyi Fejlődéséért Alapítvány szervezett.

A 2011.július 16-ára hirdetett „Véradás Martonyiban” eseményre 34 fő jelentkezett. 22 személytől sikerült vért venni, ami a vérállomás dolgozói szerint nagyon jó eredménynek számít.
Nagy köszönet a résztvevőknek Martonyi település valamennyi lakója nevében.

2011 június 4-én ünnepi megemlékezést tartottunk településünk hősi emlékművénél. A résztvevők szerint nagyon színvonalas, hangulatában méltó irodalmi műsort láthattak.
Aki nem tudott részt venni az ünnepi műsoron, az, az ott készített videót az alábbi linkre kattintva megtekintheti:

http://www.youtube.com/watch?v=13gT8JpJ1Y8      /HD minőség/
http://www.youtube.com/watch?v=R4jnj3wr2gw